Brakel ligt in het hart van de Vlaamse Ardennen. Wie fietsen in Brakel zegt, denkt in eerste instantie aan recreatief fietsen op de wereldbefaamde route van de Ronde van Vlaanderen. De heuvelachtige omgeving die heel wat wielertoeristen kan charmeren is voor de gemiddelde fietser echter een hele uitdaging. Met een kwaliteitsvol fietsnetwerk wil de gemeente Brakel fietsen in de gemeente aantrekkelijk maken voor jong en oud, voor de sportieve of elektrische fietser maar ook voor de functionele fietser die snel van A naar B wil. 

Scelta Mobility werkte een fietsnetwerk op maat van de gemeente uit, rekening houdend met de verschillende types verplaatsingen en interne en externe fietsbestemmingen. Een grondige analyse van de situatie, terreinonderzoek en overleg met lokale actoren zoals de Fietsersbond, scholen, etc. vormden de basis voor het concept van het nieuwe fietsnetwerk. Doorfietsroutes verbinden deelgemeenten met lokale en bovenlokale bestemmingen over hoofdzakelijk vlakke wegen: het centrum van Nederbrakel, nabijgelegen treinstations en fietssnelwegen. Hoofdroutes sluiten daarop aan. Ze ontsluiten woonkernen en attractiepolen naar de doorfietsroutes.

Een fietscultuur voor Brakel start met de inrichting van het openbaar domein maar wordt pas compleet met flankerende maatregelen zoals duidelijke bewegwijzering, communicatie en sensibilisering. Ook daarvoor werkte Scelta Mobility een compleet pakket uit zodat infrastructuur en flankerende maatregelen trap voor trap meer Brakelaren op de fiets krijgen.

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.