Eind 2019 streken Studio Brussel en De Warmste Week voor de eerste keer neer in Kortrijk. Place to be was het Nelson Mandelaplein, een verhard terrein op Kortrijk Weide aan de rand van het stadscentrum, dat evenementen kan huisvesten maar in een alledaagse situatie dienst doet als parking voor meer dan 300 wagens.

De uitdagingen

Als mobiliteitspartner van De Warmste Week stond Scelta Mobility voor een enorme uitdaging. Een evenement in de stad, dat bovendien heel wat parkeercapaciteit wegnam. Voor bezoekers waren er geen parkeerplaatsen in de omgeving van het evenemententerrein. De omliggende bestemmingen (winkels, scholen, het zwembad…) moesten bereikbaar blijven en de traditionele eindejaarsactiviteiten (kerstmarkt, koopzondag, eindejaarsinkopen…) mochten geen hinder ondervinden van de volkstoeloop voor De Warmste Week. Bovendien moesten we ook rekening houden met de ingrijpende infrastructuurwerken in de omgeving in het kader van het Stationsproject. De vrees voor een verkeersinfarct was terecht. 

De kansen

Anderzijds bood de locatie in Kortrijk heel wat mogelijkheden om een duurzame modal split te realiseren. De binnenstad is sinds juli 2019 een echte fietszone, met 74 fietsstraten, een winkelwandelgebied en een autoluw deel. Het Fietsnetwerk Leiestreek telt bijna 1.100 kilometer aan fietswegen langs kanalen en oude spoorlijnen en verbindt verschillende deel- en buurgemeenten met het centrum van Kortrijk. Verder bevindt Kortrijk zich op het kruispunt van de Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk. En het station van Kortrijk ligt op wandelafstand van het Nelson Mandelaplein. Het station heeft rechtstreekse verbindingen met heel wat Vlaamse centrumsteden en is bovendien hét centrale knooppunt voor het Zuid-West-Vlaamse busnetwerk. 

Een mobiliteitsaanpak op maat

Er waren dus wel wat mogelijkheden om bezoekers zonder auto op hun bestemming te krijgen. Met deze uitdagingen en kansen gingen we aan de slag om een mobiliteitsplan op maat van De Warmste Week en de stad Kortrijk uit te werken. De boodschap was eenvoudig: als je naar De Warmste Week komt, kies dan voor een leuke, duurzame verplaatsing en vermijd de auto. We maakten werk van fietsvoorzieningen, creëerden een onthaalpunt aan het station voor wie met het openbaar vervoer kwam, er reed een stadstreintje en een boot zorgde voor een regelmatige verbinding vanuit Wevelgem. Wie toch met de auto kwam, kon terecht op een Park and Ride aan de rand van de stad. 

Resultaten

De resultaten waren overweldigend. Bezoekers van De Warsmte Week kozen massaal voor duurzame mobiliteit. Geholpen door het koude maar droge weer, bleek de enorme fietsenstalling al op de eerste dag te klein om de totale vraag op te vangen. In allerijl werd de fietsenstalling uitgebreid. De NMBS verkocht, ondanks een staking op donderdag 19 december, 2,5 keer meer tickets met bestemming Kortrijk in vergelijking met dezelfde week in 2017 en 2018. De Warmste Boot tussen Wevelgem en Kortrijk was bij elke afvaart volzet. De bezetting van de Park and Ride bleef beperkt tot ruim 600 auto’s per dag en op zondag 22 december tot 1.000 auto’s, terwijl de bezetting van de centrumparkings niet lager was dan de voorbije jaren. Het gevreesde verkeersinfarct in het stadscentrum bleef volledig uit, de bestemmingen in de stad bleven bereikbaar en in de winkelstraten was het opvallend druk.

Conclusie

De Warmste Week naar het centrum van Kortrijk brengen, zorgde voor heel wat uitdagingen, maar creëerde ook kansen voor een duurzame mobiliteitsaanpak. Door de goede samenwerking met Studio Brussel, de stad Kortrijk en de lokale mobiliteitspartners zijn we erin geslaagd om een massa bezoekers op een leuke en veilige manier naar het evenement te brengen en bovendien de druk op de omgeving beperkt te houden. De bezoekers van De Warmste Week hebben massaal hun verplaatsingsgedrag aangepast en gezocht naar een duurzame manier om in Kortrijk te geraken. Dat zorgde voor heel wat positieve reacties op het terrein en een stadscentrum dat ook op piekmomenten bereikbaar bleef. 

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.