Mobiliteitsplannen voor evenementen, publiekslocaties, sportwedstrijden, concerten en andere vrijetijdsbestemmingen maken deel uit van de opdrachten van Scelta Mobility. Nu de drukte van de eerste zomerevenementen achter de rug is en we aan de slag gaan met de verzamelde data, wordt pas duidelijk wat we gerealiseerd hebben. Het meest in het oog springende? Een concert met 47.000 bezoekers waarbij er meer fietsen geteld zijn dan er auto’s op de parkings stonden! 

Woensdag 3 en donderdag 4 augustus trad Rammstein op in het fonkelnieuwe evenementenpark De Nieuwe Koers in Oostende. Met zomerse temperaturen werden het twee drukke dagen aan de kust met daar bovenop nog eens 47.000 concertbezoekers per dag. 

En toch bleef de impact beperkt, raakten bezoekers vlot op hun bestemming en weer thuis, bleven de omliggende winkels en woonwijken voor iedereen bereikbaar en bleef verkeerschaos uit. Hoe dat kon? Op 3 augustus telden we 5.806 fietsen in en rond de fietsenstalling, terwijl er 5.012 auto’s op de parkings stonden. Ook op 4 augustus kozen 4.976 concertbezoekers voor de fiets. Ongeziene resultaten voor een nieuwe concertlocatie met bezoekers uit heel België. 

 

Ook het openbaar vervoer en de speciaal ingelegde concertbussen kenden een groot succes. Respectievelijk 32 en 38% van de bezoekers kozen voor de trein, de kusttram of de autocar. Tel daarbij de vele voetgangers, de talrijke steps, moto’s en andere vervoermiddelen en je bekomt een ongelofelijk gevarieerde modal split.

Twee concerten op twee dagen, dezelfde locatie, telkens hetzelfde bezoekersaantal en toch werden het twee totaal verschillende avonden. Dat had vooral te maken met de herkomst van de bezoekers. Voor het tweede concert op 4 augustus hadden opvallend meer West-Vlamingen een ticket gekocht. De herkomstanalyse is uiteraard een van de parameters waarmee we bij de opbouw van ons mobiliteitsplan rekening gehouden hebben. In dit geval werden de stopplaatsen werden aangepast, maar ook het mobiliteitsaanbod was op beide avonden lichtjes verschillend.

Door het mobiliteitsaanbod af te stemmen op de noden van de concertbezoekers, kozen heel wat mensen voor een alternatief voor de auto omdat de reis goedkoper, korter, comfortabeler, efficiënter en/of veiliger was. Mobiliteitsmaatregelen op maat van het evenement en de bezoekers hebben ervoor gezorgd dat de bezoekers hun verplaatsingsgedrag aanpgepast hebben en dat de hinder op de avond zelf beperkt bleef, zowel voor de bezoekers als voor de omwonenden en de omliggende bestemmingen (winkels, woonzorgcentrum, luchthaven…).

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.