20.000 fietsen. Dat is een rij van 37 km of 3 keer de afstand tussen de Oude Markt in Leuven en de festivalweide in Werchter. Maar dat zijn ook 20.000 festivalgangers die dagelijks richting Rock Werchter fietsen. Een op vier festivalgangers vond al fietsend de vlotste weg naar het festival. Enorme aantallen voor een (inter)nationaal festival, die een aparte aanpak vragen. Nooit eerder konden we op één dag zoveel fietsers samenbrengen. 

90% van alle fietsen werd gestald in een van de bemande fietsenstallingen van Rock Werchter. Elke fiets wordt gelabeld bij aankomst. Bij vertrek worden de nummers opnieuw gecontroleerd. Het is een service die fietsers op prijs stellen en waarvoor ze op drukke momenten graag even in de rij gaan staan. Rock Werchter hanteert dit systeem al jaren en het werkt feilloos. 

Hoewel de capaciteit van de fietsenstallingen voor en tijdens het festival uitgebreid werd, waren twee van de drie fietsenstallingen dagelijks volzet. Nog eens 2.000 fietsers stalden hun fiets daardoor op andere locaties; vooral in het centrum van Werchter en op de brug vlak bij de ingang van het festivalterrein. Fietsers gingen op zoek naar alternatieven. 

Duizenden fietsers die aan het einde van een festivaldag hun fiets komen ophalen en naar huis willen, het vraagt ook heel wat van de infrastructuur en van de vrijwilligers die de fietsenstalling bemannen. Voldoende in- en uitgangen, een snelle en efficiënte controle en de inzet van tientallen vrijwilligers zorgden voor een veilige fietsenstalling en een vlot verloop, ook op piekmomenten.

En de parkings? Dat is een ander verhaal! Door het slechte weer lagen die er slecht bij en kon er slechts een deel van de voorziene capaciteit gebruikt worden. Er werden extra parkings op afstand voorzien waar festivalbezoekers de pendelbus naar het festival konden nemen. Er was ruim voldoende capaciteit om het verlies aan parkings in Werchter op te vangen, al bleef die grotendeels onbenut. Festivalbezoekers vonden oplossingen met het openbaar vervoer of de fiets, waardoor heel wat parkings op afstand onderbenut bleven. 

Meer conclusies en de actiepunten voor volgende edities volgen uit de analyse van de verzamelde data die we samen met de verschillende stakeholders evalueren. Maar dat Rock Werchter 2024 een uitzonderlijke editie was, dat is nu al duidelijk.  

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.