Op zondag 2 April startte de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in Antwerpen. De stad Antwerpen heeft een raamcontract met Scelta Mobility voor het opstellen van evenementenvervoerplannen en de uitvoering ervan. De start van de Ronde maakt hier deel van uit.

De Ronde van Vlaanderen start de komende 4 jaar op de Grote Markt in Antwerpen. Het mobiliteitsplan dat we voor de eerste editie opgesteld hebben, moest dus de tand des tijds kunnen doorstaan. We hebben daarom gezocht naar herkenbare maatregelen die ook bij andere evenementen in de stad genomen worden en die we de komende jaren kunnen herhalen. Daarnaast was het belangrijk om ook het groeipotentieel in kaart te brengen en in te schatten waar en wanneer er bijkomende maatregelen nodig zijn.

Op zaterdag 1 April vertrokken bijna 7.000 wielertoeristen in Antwerpen om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. De wielertoeristen vertrokken in alle vroegte, waardoor hun impact op de verkeerssituatie gering was. Ze begonnen in Antwerpen aan een unieke tocht met alvast een eerste beklimming: de Waaslandtunnel.

Op zondag 2 april kwamen de profs aan de start. Dit zorgde voor heel wat drukte op de Grote Markt waar de renners voorgesteld werden en langs de start van het parcours. Voor de gelegenheid werden er extra bewaakte fietsenstallingen geplaatst rondom de startzone, werd de capaciteit van de trams verhoogd, werd er informatie verspreid over de reiswegen met het openbaar vervoer en werden duizenden buurtbewoners geïnformeerd over de verkeersmaatregelen in hun straat. Wie met de auto naar Antwerpen kwam, kon gebruik maken van een van de randparkings.

Tijdens de start van de Ronde hebben we heel wat nuttige mobiliteitsgegevens verzameld. Zo werd de bezettingsgraad van een aantal tramlijnen gemeten, het aantal fietsen in en rond de evenementenzone werd geregistreerd, de bezetting van de parkings, maar ook het gebruik van de Velo-stations, en het aantal fietsers op de trein werden in kaart gebracht. Deze gegevens leveren een goede basis om het mobiliteitsplan te evalueren en waar nodig bij te sturen voor de komende edities. Het geeft bovendien inzicht in het groeipotentieel op deze locatie.

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.